top of page

Najnovšie príspevky

BLOG

ČLÁNKY

  • Obrázek autoraLuci Č.

ZAHRAJTE SI: The Town of Light




V tejto "hororovej" adventúre od talianskych vývojárov z LKAit sa stretávame s postavou Renée, ktorá sa kvôli psychickej chorobe, ale i rodinným problémom ocitá v sanatóriu pre duševne chorých neďaleko talianskeho mestečka Volterra.






Príbeh vychádza zo skutočných udalostí, ktoré sa odohrali v 30. až 40. rokoch minulého storočia práve v tejto liečebni, zatvorenej od roku 1978 z dôvodu uplatňovania príliš krutých metód liečby. Bolo bežné používať elektrické šoky, horúcu a studenú vodu miesto liekov. Pre toto obdobie je ale najpodstatnejšie, že medicína prišla s objavom lobotómie - neurochirurgického zákroku, pri ktorom sa operačne preruší nervové spojenie medzi kôrou čelových lalokov a zvyškom mozgu. V tej dobe to bol bežný postup liečby. Zákrok sa prestal vykonávať až v 50. až 70. rokoch 20. storočia, potom ako sa objavila odborná kritika na celkové výsledky u pacientov, rovnako ako aj na metódy jeho vykonávania, ktoré boli považované za pomerne hrubé a nebezpečné.






The Town of Light je hra z pohľadu prvej osoby odohrávajúca sa súčastnosti. V postave 16-ročnej Renée sa vraciame do opustenej a schátranej liečebne, aby sme oživili jej dávno vyblednuté a bolestivé spomienky na toto miesto. Hra je viac drámou ako hororom, vtiahne vás do deja svojou temnou atmosférou a zaujímavým príbehom. Prostredníctvom denníka, rôznych predmetov a lekárskych záznamov, ktoré Renée nachádza v celej budove zažívame jej cestu do minulosti. Spomíname na časy plné bolesti, nepochopenia, osamelosti a bezprávia. Ak bol niekto vyhlásený za duševne chorého, akoby prestal ako ľudská bytosť existovať, bol zbavený svojprávnosti a osobnej slobody.






Vývojári hry dôsledne dbali na to, aby interiér budovy, ale aj okolité prostredie presne odzrkadľovali reálny vzhľad tejto psychiatrickej liečebne aj okolia. Renée si postupne rozpomína na všetko, čo sa tu odohralo a čo poznačilo jej život. Dostáva sa do rôznych častí sanatória, kde znova prežíva cestu do minulosti.

Tempo hry sa môže zdať trochu pomalé, ale inak sa dej posúva plynule bez nejakých väčších zádrhov, hoci behanie z jednej strany na druhú po jednotlivých miestach je občas otravné.

Graficky je hra spracovaná veľmi dobre, aj keď aj tu sa dajú nájsť nedostatky (nečakajte veľmi vysokú úroveň grafického spracovania).






Hra The Town of Light približuje obdobie, v ktorom to duševne chorí ľudia nemali ľahké. Je to emotívne dobrodružstvo, ktoré hráčovi ponúkne hlbší zážitok, aj pre to hra nemusí sadnúť každému. Určená je predovšetkým tým, ktorí majú radi netradičné príbehy s ponurou a temnou atmosférou, či nadšencom skutočných príbehov. The Town of Light si preto nájde skôr užší okruh priaznivcov.

Tento titul pôvodne vznikal ako virtuálna prehliadka a rozhodnutie urobiť z neho hru prišlo až neskôr. Najmä preto si zachoval už zmienené pomalšie tempo deja, ale aj samotnej postavy.






Hra kombinuje 2D animácie s 3D, preto ponúka zaujímavý herný zážitok. Vývojári sa zamerali na detaily prostredia, ktoré sú dokonale premyslené a vypracované (napr. mravci behajúci po stene či žiarovky, ktoré sa postupne rozžiaria). Celkový dojem z miesta je naozaj pôsobivý a zanechá vo vás okamžitý dojem.





Hre The Town of Light možno vytknúť určité drobné chyby, najmä čo sa týka technickej stránky alebo kvality dabingu. Inak však nemá mnoho nedostatkov a skutočne má čo ponúknuť. Hrala som ju na PS4 a ovládala sa veľmi dobre, po tejto stránke som nemala žiadny problém. Čo sa týka celkovej dĺžky, neočakávajte nejaké vysoké číslo. Pri hre strávite 3 až 4 hodiny.





Mňa osobne hra The Town of Light zaujala, je to úchvatný príbeh a strastiplná vypráva do mysle dievčaťa, ktoré si prešlo hrôzami a trápeniami, takými bežnými pre pacientov tej doby.



Reálne foto

Žáner: Adventúra

Vydané pre: PC, PS4, Xbox One, Nintendo Switch

Počet hráčov: 1

Jazyk: Anglický

Rok uvedenia na trh: 2016


HODNOTENIE:

⭐⭐⭐ (3/5)


 


 

Autor: Lucia Čaprnková

Foto: LKAit

Video: Luci Č. - Life & Style - Blog



44 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page